Güneş’teki patlamalar Dünya’yı etkileyebilir

NASA’daki Güneş Dinamikleri Gözlemevi ve Güneş’teki değişiklikleri gözlemleyen diğer bilim insanları, yıldızımız üzerinde 10 Mayıs’tan bu yana görülen en güçlü patlamanın geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştiğini açıkladı.

Güneş patlamasının zayıftan güçlüye doğru C, M ve X şeklindeki sıralamada X1 şiddetinde olduğunu belirten bilim insanları, şimdiye kadar tespit edilen en güçlü patlamanın ise 2003 yılında tespit edilen X28 şiddetinde yaşandığını kaydetti.

Güneş patlamaları, enerji parçacıklarının yüzeydeki lekelerden dışarıya doğru patlamaları olarak tanımlanıyor. Söz konusu patlamalar, ışık hızında hareket ederek Dünya’ya on dakikadan daha kısa sürede ulaşıyor. Neyse ki Dünya’nın manyetosferi güneş patlamasından yayılan radyasyonun büyük bir kısmını dünya yüzeyine ulaşmadan saptırıyor.

Ancak söz konusu radyasyon dalgalarının Dünya’ya yaklaştığı kısmında GPS gibi navigasyon sistemlerinin de dahil olduğu radyo ve uydu iletişimini kısmen bozabiliyor. Bazı aşırı durumlarda ise güneş patlaması, radyasyon dalgalarına eşlik eden koronal kütle ejeksiyonları (CME’ler) adı verilen yüklü plazma patlamaları nedeniyle Dünya’daki elektrik şebekesi ve elektrikli ekipmanlara zarar verebiliyor.

Benzer yazılar

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...

Apple Watch Series 10 tanıtıldı

Apple, 9 Eylül’de düzenlediği etkinliğinde Watch Series 10 akıllı...

iPhone 16 Türkiye fiyatları belli oldu

iPhone 16 tanıtım etkinliğinin sona ermesiyle birlikte, Apple Türkiye...

Sony, FE 85mm F1.4 GM II’yi duyurdu

Sony, kompakt bir gövdede hızlı otomatik odaklama (AF) ile...