Rüzgar ve güneş küresel elektrik talebinin ilk defa %10’unu karşıladı

BloombergNEF (BNEF) tarafından hazırlanan rapora göre 2021’de üretilen toplam elektriğin yüzde 10’undan daha fazlası ilk defa rüzgar ve güneş enerjisi tarafından karşılandı.

2022 Enerji Dönüşümü Eğilimleri raporuna göre pandemi sonrasında devletlerin ekonomiyi canlandırma hareketleriyle birlikte genel elektrik talebinin yanı sıra kömür yakıtlı ve yüksek karbon emisyonu üreten santrallerin de arttığı gözlemlendi.

2021 yılında üretilen toplam 3000 terawatt saat elektriğin yüzde 10,5’i rüzgar ve güneş kombinasyonu tarafından oluşturuldu. Güneş temelli enerjinin toplam enerji talebine katkısı yüzde 3,7’ye yükselirken rüzgar enerjisi de çıtayı yüzde 6,8’e yükseltti. On yıl öncesine kıyasla güneş ve rüzgar enerjisi birlikte yüzde 1’den daha az talebi karşılıyordu.

Genel olarak, 2021’de dünya çapında üretilen tüm elektriğin yüzde 39’u karbonsuzdu, hidro ve nükleer ise dünyanın elektrik talebinin dörtte birinden biraz fazlasını karşıladı.

2017 yılından bu yana küresel enerji şebekelerine katılan yeni tesislerin çoğu rüzgar ve güneş kaynaklı. Bu her iki enerji kaynağından elde edilen elektrik, yeni oluşturulan 364 gigawatt’lık kapasitesin dörtte üçünü oluşturuyor.

Benzer yazılar

iPhone 16 Pro Max tanıtıldı

iPhone 16 Pro modelleri, 9 Eylül 2024’te düzenlenen Apple...

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus tanıtıldı

Apple, düzenlediği “It’s Glowtime” etkinliği kapsamında iPhone 16 ve...

Apple Watch Series 10 tanıtıldı

Apple, 9 Eylül’de düzenlediği etkinliğinde Watch Series 10 akıllı...

iPhone 16 Türkiye fiyatları belli oldu

iPhone 16 tanıtım etkinliğinin sona ermesiyle birlikte, Apple Türkiye...

Sony, FE 85mm F1.4 GM II’yi duyurdu

Sony, kompakt bir gövdede hızlı otomatik odaklama (AF) ile...