Lenovo Legion Slim 7i inceleme

Lenovo Legion Slim 7i, zaten harika bir dizüstü bilgisayar olan 2021 sürümünü temel alıyor. Tabi Legion Slim 7’nin aksine, 2022 model, hem dış hem de içeride tamamen yeni bir tasarımla geldi. Burada yeni bir kasa, 16 inç ekran, daha güçlü donanım, geliştirilmiş soğutma ve daha dayanıklı bir pil var. Ve bunların hepsi taşınabilir bir yapıda birleştirilmiş.

Videonun başında şunu da belirteyim bendeki model 12. nesil Intel Core i7 işlemci, RTX 3060 grafik kartı ve 1600p IPS ekrana sahip. Bunun bir de Intel Core i9-12900HK işlemci ve RTX 3070 ekran kartlı modeli de var. Burada baz alacağımız ilk dediğim.

O halde tasarımdan başlayalım…

Bu yıl Legion 7 ve Legion Slim 7i aynı tasarım dilini paylaşıyor, ancak bizdeki biraz daha ince ve daha hafif.

Slim 7i artık işlenmiş metal kenarlara sahip ve daha koyu gri bir tasarımla geliyor. Aslında burada iki farklı gri versiyon var. Bendeki Storm Grey modeli. Bir de önceki nesildeki gibi siyaha yakın bir gri olan Onyx Grey modeli var.

Burada ilk başta parlak kenarların eğilip çizilmesinden korktum, ancak kullandıktan sonra kasanın sağında solunda herhangi bir çizik oluşmadı. Daha önce buna benzer alüminyum kaplamalı cihazlar kullandığımda kasada çizikler beliriyordu. Ancak Legion’daki malzemeler daha sağlam görünüyor.

Aslında, burada tüm yapı sağlam hissettiriyor. Kapak bile sağlam, menteşeler ekran açısını ayarlarken güçlü ve pürüzsüz hareket ediyor. Ana kasada da hiçbir bükülme veya gıcırdama sesi yok. Lenovo, Legion Slim 7i ile bir MacBook havası oluşturmak istemiş ve bunu kendi tasarım diliyle başarmış.

Aynı zamanda şunu da belirteyim, diğer Legion dizüstü bilgisayarlardan daha ince ve hafif olmasına rağmen Slim 7i, günümüzde mevcut olan diğer seçenekler kadar hafif değil. Şöyle ki bendeki model 2,2 kg ağırlığında. Evet bu da son derece taşınabilir ama ROG Zephyrus M16, Flow X16 veya Blade 15 kadar hafif değil. Bence Lenovo ilerleyen dönemde bunu da zaten yapacaktır.

Şimdi, bu dizüstü bilgisayar günlük kullanımda kompakt hissettiriyor ve bunun nedeni ekranın, kasanın sonuna kadar değil de kullanıcıya daha yakın konumlandırılmış olması. Lenovo ayrıca, hem kamerayı yerleştirmek hem de bir kol görevi görerek ekranı kolayca kaldırmanıza olanak tanıyan ufak bir çıkıntıyı panelin üst kısmına yerleştirmiş. Bu arada ekran tek elle rahatça açılıp, 180 dereceye kadar geriye yatabiliyor.

Koyu gri renkteki kasa şık görünmekle birlikte lekeleri ve parmak izlerini gizleme konusunda mükemmel bir iş çıkarıyor.

Kullanımdaki güç profiline göre farklı renklerde, normalde ise sürekli beyaz renkte yanan bir güç düğmesi de var. Bu LED ışığı isteğe göre tamamen kapatma seçeneği olabilirdi. Neden derseniz geceleri dizüstü bilgisayarı kullanırken biraz göz alabiliyor. Evet, aktif profili bu şekilde bilemezsiniz ama sonuçta bunu ayarlardan da görebilirsiniz.

Klavyenin üst kısmındaki güç düğmesinin yanında bir dizi nokta olduğunu da fark edeceksiniz. Bunlar havalandırma amaçlı ve termal modüle ekstra temiz hava girmesine izin veriyor. Bunları hoparlörler ile karıştırmayın. Çünkü hoparlörler, diğer tüm Legion dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi hala altta yer alıyor.

Alt kısımdan bahsetmişken, dizüstü bilgisayarın altında kasayı kavrayan lastik ayakların yanı sıra termal modül üzerindeki açık havalandırmayı da göreceksiniz.

Bağlantı noktalarına gelirsek, Lenovo, daha ince bir profile rağmen burada giriş/çıkış konusunda eksiklik yapmamış. Burada bağlantı noktaları kenarlara ve arkaya dağıtılmış. USB-A, HDMI 2.1, USB-C bağlantı noktaları, kart okuyucu, ses jakına ek kamerayı kapamak için bir tuşunuz bile var. Eksik olan şeyler bir Kensington kilidi ve standart LAN bağlantı noktası.

Arkadaki HDMI bağlantı noktası dGPU’ya takılı. dGPU ne derseniz bu, cihazın yüksek performanslı ekran kartı. iGPU ise işlemcinin içindeki daha az performanslı dahili grafik birimi. Oyun oynarken dGPU’yu kullanmalısınız.

İki adet USB-C bağlantı noktasına gelirsem, bunlardan biri DisplayPort 1.4 ile Thunderbolt 4’ü destekliyor. Diğeriyse doğrudan Nvidia dGPU’dan gelen videoyu destekliyor. Bunların her ikisinin de USB-C üzerinden 135 W’a kadar şarjı desteklediğini belirteyim.

Sonuç olarak Legion Slim 7i, günümüzde performans odaklı taşınabilir bir dizüstü bilgisayarda bulabileceğiniz en iyi bağlantı noktalarına sahip. Rakipleri de buna benzer bağlantı noktaları sunuyor ama Slim 7i, bunları yanlara ve arkaya dağıtarak çevre birimlerine bağlanmayı daha az karmaşık hale getiriyor.

Klavye ve izleme dörtgeni

Slim 7i’deki klavye, önceki Legion 7 modellerine göre çok değişmedi. NumPad bölümüyle aslında taşınabilir bir dizüstü bilgisayarda bulabileceğiniz en iyi klavyelerden biri burada var. Ana tuş takımı ve oklar tam boyutlu. Tuş aralıkları iyi. Sadece NumPad bölümü biraz dar ama kullanıma engel değil.

Klavyeyle ilgili geri bildirim oldukça yumuşak. 1,3 mm’lik tuş hareketi, rakip oyun dizüstü bilgisayarlarına kıyasla biraz kısa. Şahsen kısa tuş mesafeli klavyeler kullanmaya alışkın olduğum için burada hiç sorun yaşamadım. Yazma deneyimi de bence iyi. Aynı zamanda tuşlar oldukça sessiz.

Aydınlatma tarafında yalnızca beyaz LED’ler var. Ancak tuş başına RGB aydınlatmalı bir modeli de mevcut.

Bendeki modelin LED’leri parlak ve homojen. Tuş başlıklarının altından da bol miktarda ışık sızıyor. Ancak bunu yalnızca gece, zifiri karanlıkta kullanırsanız fark edeceksiniz.

Tıklama yüzeyi, Precision sürücülerine sahip ve ortalama boyutta. Kullanım açısından pürüzsüz ve komutları hemen algılıyor. Yüzey, sert dokunuşlarda da çok esnemiyor. Fiziksel tıklamalar da iyi.

Tıklama yüzeyi, Space tuşunun altında ve kasanın sol tarafına doğru olduğundan yanlışlıkla avuç içi kaydırmaları yaşanabiliyor. Avuç içi algılamayı kapatabilirsiniz ki  bu durum özellikle benim gibi büyük elleri olanlar için önemli.

Biyometriye gelirsek, güç düğmesinde bir parmak izi sensörü var ve bu gayet hızlı çalışıyor. Ancak InfraRed kamerası yok.

Ekran

Burada önceki nesilde kullanılan 15 inçlik 16:9 panele kıyasla bir yükseltme olan 16 inç’lik QHD+ çözünürlükte 16:10 IPS ekran var. Burada geniş bir renk gamı yok, zaten onun için de üretilmedi. Bunun dışında günlük kullanım ve oyun için mükemmel. Ekran ayrıca, GSync desteğine de sahip.

Şimdi, renk konusuna gelirsem. Panel sRGB’nin %97’sini, DCI-P3’ün %72’sini ve AdobeRGB’nin %74’ünü kapsıyor. Dediğim gibi bu panel bazı rakiplerin sunduğu %100 DCI-P3 ile renk açısından zengin değil. Ancak sRGB değeri yüksek olduğundan, paneldeki renkler yine de göze güzel ve çarpıcı geliyor. Parlaklığı ne kadar derseniz 500 nit. Bu sayede onu açık havada bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

165 Hz yenileme hızı, oyunlarda sorunsuz kontrol ve performans sağlıyor. Bu hız size çevrimiçi oyunlarda gerçekten fayda sağlayacak.

Asıl gelelim performans konusuna

2022 model Legion Slim 7i, bugüne kadar mevcut olan en yeni Intel ve Nvidia donanımı üzerine inşa edildi. Intel Core i7-12700H işlemci, 14 çekirdek ve 20 iş parçacığı ile Intel’in Alder Lake 12. nesil platformundaki ana performans seçeneği. Çeşitli yüklerde birlikte çalışan 6 adet performans, 8 tane de enerji verimliliği yüksek çekirdek ile hibrit bir tasarımı var. Bu tasarımı ve termal modülü, işlemcinin zorlu CPU yüklerinde 80W’a kadar sürekli güçte çalışmasına olanak tanıyor.

Buna ek performans çekirdekleri maksimum 4.7 GHz’e kadar Turbo Boost ile çıkabilirken, enerji tasarrufu sağlayan çekirdekler de hızını Turbo Boost ile maksimum 3.5 GHz’e çıkartabiliyor.

Ekran kartı tarafında burada Nvidia RTX 3060 var. Tabi konu ekran kartı olunca akla hemen oyun performansı geliyor. Legion Slim 7i, herhangi bir RTX 3060 oyun dizüstü bilgisayarında bulacağınız kadar iyi oyun performansı sunabiliyor. Lenovo Vantage’ın herhangi bir donanım performansı optimizasyonu olmadan bile cihaz, hem grafik karşılaştırmalarında hem de gerçek oyun deneyiminde iyi performanslar gösterdi.

Burada AAA oyunları maksimum ayarlarda oynarken saniyede 60 kareden daha fazlasını rahatça elde edebilirsiniz. Espor oyunlarında da 165 fps barajını kolayca kırabilirsiniz ki zaten şu anda ekranda oyun testi sonuçlarını da görüyorsunuz.

16 GB DDR5 RAM ve 1 TB SSD de içerik oluşturma uygulamalarında üst düzey performans elde etmenize yardımcı oluyor. Bu arada depolama konusunda bu seride iki adet M.2 2280 PCIe gen4 yuvası var.

Tabii, bu cihazda oyun performansından daha fazlası var. Intel Core i7-12700H işlemci ve 16GB RAM diğer üretkenlik uygulamaları için de mükemmel. En basitinden Premiere Pro’da 4K videoları bu makinede rahatlıkla işleyebilirsiniz. Buna ek Photoshop, Blender, Cinema 4D, Lightroom, DaVinci gibi pek çok uygulamada tekleme ya da duraklama olmadan projeleriniz üzerinde çalışabilirsiniz.

Güç profilleri arasında Sessiz, Dengeli ve Performans var. Bunları Vantage’dan seçebilir veya Fn+Q ile aralarında geçiş yapabilirsiniz. Bu profiller, CPU ve GPU’ya farklı tipte güç ayarları uyguluyor. Profilin değiştiğini güç düğmesindeki LED’den görebilirsiniz.

Bu serinin diğer Legion cihazlarında bulunan GPU’yu overclock etme seçeneğinden yoksun olduğunu da belirteyim. Bu nedenle, GPU tüm modlarda stok saat hızlarında çalışıyor.

Güçlü sistemine rağmen cihaz çok gürültü çıkarmıyor ve sıcaklık değerleri de ortalama denebilir. Örneğin Performans modu, cihazın fanlarını 48-49 dB seviyelerine kadar yükseltiyor. Bu mod, CPU’yu 77-80 santigrat derece civarında tutarken, GPU 80-82 derece arasında çalışıyor. Fanlara hava akışını iyileştirmek için masadayken dizüstü bilgisayarın arkasını kaldırırsanız, CPU/GPU sıcaklıklarında gözle görülür bir düşüş oluyor CPU 60, GPU ise 73-75 santigrat derece civarında çalışıyor.

Dengeli moda geçerseniz, Legion Ai Engine devre dışı bırakıldığından fan sesi yaklaşık 42 dB’e kadar düşüyor. GPU gücü de yaklaşık 85W ile sınırlandırıldığından kare hızları Performans moduna kıyasla %10-15 civarında düşüyor.

Sessiz mod fanları 35 dB’nin altında tutuyor. Bu modda son çıkan oyunları yaklaşık 60 fps’te oynamak için orta grafik ayarları ve FHD+’a düşmeniz gerekiyor.

Yazılım tarafında cihaz, Windows 11 ve standart Lenovo uygulamalarıyla birlikte geliyor. Örneğin güç profillerine, klavye özelleştirme seçeneklerine, RGB aydınlatmasına, sistem güncellemelerine, pil ayarlarına vb. erişim sağlayan Lenovo Vantage uygulaması aracılığıyla her şey kontrol edilebilirsiniz.

Pil ömrü

Legion Slim 7i’nin içinde, bir dizüstü bilgisayarda hatta rakip cihazların çoğundan da daha büyük bir pil var.

Diğer cihazların yaptığı gibi, dizüstü bilgisayarın fişini çektiğinizde sistem ekranın yenileme hızını 165 Hz’den 60 Hz’ye otomatik olarak indirmiyor. Ancak Fn+R tuşlarına basarak 60 ve 165 Hz modları arasında geçiş yapabilirsiniz.

Pil, ekranın parlaklığı azaltılmış halde orta derece kullanımda gün boyu dayanabilir. Lenovo’nun buraya yüksek yenileme hızına sahip bir panel ekleme kararı aslında iki ucu keskin bir bıçak. Neden derseniz oyuncular için mükemmel ama pili de büyük ölçüde tüketiyor.

Web’de gezinme, eposta kontrolü ve Word dökümanlarını işleme gibi orta düzey kullanımda pille 5 ila 7 saat arasında ekran süresi elde edebilirsiniz. Parlaklığınızı düşürürseniz veya pil tasarrufu modunu kullanırsanız, pil ömrünü biraz daha uzatabilirsiniz.

Cihazın kendisi taşınabilir dedim ama şarj adaptörü bunu kısmen engelliyor. Şirket, Legion Slim 7i’yi 230 Watt, uzun kablolara sahip çift parçalı tasarım ve toplam ağırlığı 1 kilonun biraz altında olan şarj adaptörüyle eşleştirdi. Ana şarj cihazını yanınızda getirmek istemiyorsanız, dizüstü bilgisayarı USB-C üzerinden 135W’lık bir adaptörle de şarj edebilirsiniz.

Sonuca bağlıyorum

Açıkçası bu dizüstü bilgisayarla geçirdiğim zamandan epey keyif aldım. Çok amaçlı ve üstün kaliteli bir dizüstü bilgisayar arayanlar için çok yönlü bir ürün olmuş.  

Sağlam yapı kalitesi, giriş çıkış portları, ergonomisi, 16 inç ekranı ve önceki modellere göre daha iyi pil ömrü Legion Slim 7i’nin rakipleri karşısında öne çıkmasını sağlıyor.

Benzer yazılar

Redmi 13 inceleme

Redmi 13, Xiaomi’nin alt markası tarafından piyasaya sürülen bütçe...

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless inceleme

SteelSeries Arctis Nova 5 Wireless, müzikten çok oyun oynamaya...

Tecno Spark 20 Pro+ inceleme

Sanırım birçoğumuz bütçe dostu segmentteki akıllı telefonların günümüzde, gerçekten...

Lenovo LOQ 15AHP9 inceleme

Lenovo marka sağlam bir oyun dizüstü bilgisayarı istiyorsunuz ama...

 HP Omen Transcend 14 inceleme

HP’nin olağanüstü derecede ince ve hafif oyun dizüstü bilgisayarı...
Lenovo Legion Slim 7i, zaten harika bir dizüstü bilgisayar olan 2021 sürümünü temel alıyor. Tabi Legion Slim 7'nin aksine, 2022 model, hem dış hem de içeride tamamen yeni bir tasarımla geldi. Burada yeni bir kasa, 16 inç ekran, daha güçlü donanım, geliştirilmiş soğutma ve...Lenovo Legion Slim 7i inceleme