Yayıncı mikrofonları denildiğinde son dönemde akla gelen ilk markalardan biri Fifine oluyor. tabi bundaki en büyük etmen fiyat performans ürünleri sunması.
İkincisiyse Fifine K658, USB destekli bir mikrofon olduğundan tak çalıştır yapıda. Yani ekstra bir ses kartı ile uğraşmanıza gerek yok. Kaliteli bir sese ulaşmak için tek yapmanız gereken USB mikrofonu PC’nize bağlamak. Fifine K658 Windows, Mac ve PlayStation ile kusursuz bir şekilde çalışabiliyor.
Fifine ihtiyacınız olan her şeyi burada kutuya eklemiş. Shock mount, metal halka, USB-C kablo, mikrofon ayağı ve bu mikrofonu boom koluyla kullanmanız için bir adaptör.
Bütçe dostu mikrofonlarda yaygın olduğu gibi, aksesuarlar plastikten yapılmış. Ancak kalitesiz değiller, yani hemen kırılacak diye endişelenmenize gerek yok. Shock Mount aparatı dıştan gelen etmenlerin mikrofona ulaşmasını azaltmada çok etkili değil. Kullanışlı ve iş görüyor ama pahalı, metal olanlar kadar sağlam değil.
Mikrofonun standı iyi kalitede. Optimum açıyı elde etmek için mikrofonda dikey ayarlamalara izin verdiğinden podcast’leriniz için kullanabilirsiniz. Ancak yayınlarınızda bu stand biraz kısa kalabilir. O yüzden bir boom koluyla kullanmanızı öneririz. İmkanınız varsa buna yatırım yapabilirsiniz.
Esas mikrofonun kendisine gelirsek yapı kalitesi sağlam ve fiziksel estetiği oldukça tatmin edici. Metalik gövde pürüzsüz bir yapıda. Ana kapsül, içte metalik bir ağ ve dışta da pop filtre ile korunuyor. Pop filtre, temizlik ve bakım için elle kolayca sökülebiliyor.
Mikrofon, hem masanızda yer kaplayacak kadar büyük hem de masa çevresinde dolanırken yolunuza çıkmayacak kadar küçük. Ağırlığı ise yaklaşık 1kg.
Fifine K658, USB-C bağlantı noktasından güç alıyor. Ses çıkışını dinlemek ve izlemek üzerinde bir kulaklık jakı da var. Kulaklık jakı düşük gecikmeli izleme sunuyor. Bu sayede FPS oyunlarında düşmanlarınızın ayak seslerini net ve zamanında duyabilirsiniz.
Mikrofon üzerinde aynı zamanda ses seviyesi kontrolüne izin veren gain yani kazanç kadranı da var. Canlı yayınlar sırasında PC’nizdeki programa girmeden sesinizi buradan ayarlayabilirsiniz. Bizce buradaki en iyi ayar yüzde 35-40 civarı. Siz bulunduğunuz ortama ya da istediğiniz doygunluğa göre de ayarlama yapabilirsiniz.
Bu kadranın üstünde dokunmaya duyarlı sessiz düğmesi bulunuyor. Sessiz düğmesi o kadar hassas ve doğru çalışıyor ki, sesi herhangi bir duyulabilir gürültü olmadan kesip eski haline getirebiliyor.
K658 aynı zamanda gökkuşağı renginde RGB aydınlatma ile donatılmış. Mikrofonun altında RGB ışıklarını açıp kapatan dokunmaya duyarlı bir düğme var. Ne yazık ki, Fifine mikrofonla birlikte herhangi bir yazılım hizmeti sunmuyor. Bu nedenle aydınlatmaya ince ayar yapmanın ya da değiştirmenin bir yolu yok. Burada gökkuşağı rengi veya kapalı dışında başka bir seçeneğiniz de yok. Ancak bu gökkuşağı renkleri karanlık bir odadayken ortama hava katmada başarılı. RGB’ler göz alıcı ama gözlerinizi yormuyor. Işıklar çok fazla güç de tüketmiyor.
SES PERFORMANSI
K658 dinamik bir kardioid mikrofon, yani sesi sadece mikrofonun önünden en iyi şekilde çalışıyor. Sağından veya solundan konuşursanız sesinizi ya çok kısık düzeyde alıyor ya da hiç almıyor. Direkt karşısından konuşursanız ses seviyeniz hemen yükseliyor, arkadan ve yandan gelen sesler de büyük ölçüde azalıyor. Klavyenizle yazı yazarken yayın yaptığınızda direkt mikrofona konuşursanız tuş sesleri hiç duyulmayacak kadar azalıyor. Bilgisayar fanlarınız, fare tıklamalarınız ve mücadele ettiğiniz diğer küçük sesler geçmişte kalıyor
Burada yaklaşık 10-12 cm uzaklıktan, doğrudan mikrofona konuşursanız ses çok temiz ve anlaşılır kaydediliyor. Diğer gürültüler de filtreleniyor. Bu sayede yayınlarınızda veya kayıtlarınızda klavye sesi en aza iniyor.
Mikrofonun maksimum ses basıncı seviyesi 110dB. Bunu vokaller için kullanırsanız sorun değil ama yine de bir dinamik mikrofon için biraz düşük kalabilir. Günün sonunda aldığınız ses gayet kaliteli.
Mikrofon entegre bir pop filtresine sahip. Dinamik mikrofonlar ağızdan patlayarak çıkan seslere karşı kondenser mikrofonlara göre çok daha az hassastır. Patlayan sesler dediğim “p,t,ç,ş” gibi harfler. Pop filtre bu patlayan seslerin önüne geçiyor.
SONUÇ KISMI
Öncelikle Fifine markasını yeni duymuş olabilirsiniz ve haklısınız. Bu marka ülkemize yeni yeni giriyor. Ancak yurt dışında uzun yıllardır ses ekipmanları ve mikrofon anlamında bilinen tercih edilen bir marka. Doğal olarak ilerleyen dönemde bu markayı sıkça duyacağız diyebiliriz.
Fifine K658 dönersek en başta da dediğimiz gibi bu bir fiyat performans mikrofonu. Bu nedenle son dönemde pek çok seslendirme sanatçısı, yayıncı ve podcast yapanların favori ürünlerinden oldu.
Yapı kalitesi sağlam, RGB aydınlatma göze hoş geliyor, ses kontrol seçenekleri ve kayıt kalitesi de son derece iyi. Ancak mikrofon, ince ses ayarı veya RGB ışık kontrolü ile ek kayıt seçenekleri için yazılımdan yoksun. HyperX QuadCast S veya Blue Yeti gibi mikrofonlar yalnızca kendi yazılımlarıyla birlikte gelmiyor, aynı zamanda size Stereo, Çok Yönlü ya da Çift Yönlü gibi kayıt esnekliği de sağlıyor. Fifine da ilerleyen dönemde belki bunları sunabilir.
Kısacası Fifine K658 ihtiyacınız olan her şeyi tek kutuda size sunuyor. YouTube videoları çeken, Twitch’te canlı yayınlar yapan ya da podcaste merak salmış biriyseniz bu mikrofona kesinlikle bakmanızı öneririz.